Marktberichten

 

Prijsverhogingen mei nog geen gelopen race
 

Tilburg, 28 april 2024

Vanwege Dag van de Arbeid zijn onze Belgische vestigingen gesloten op 1 mei en onze Engelse vestigingen op 6 mei.

Hoe de prijsontwikkelingen voor oud papier voor mei er uit gaan zien is nog even af te wachten. Vooralsnog geven lokale papier- en kartonfabrieken nog weinig indicaties. Wellicht wil men een indruk krijgen hoe de vlag voor export erbij hangt voor mei. Daar lijkt vooralsnog weinig beweging, Alle kopers in Azië vinden de prijzen voor bijvoorbeeld karton nu al te hoog waarbij er nauwelijks verschil is tussen lokale en exportprijzen, hetgeen niet bijdraagt aan veel activiteit op de exportmarkt. India is nog altijd niet terug op de markt. De koopbereidheid daar is er wel maar voornamelijk tegen prijzen die onder het Europees lokale niveau liggen. Daar loopt dus weinig tot niks. Wel zien we dat de containertarieven hier en daar worden aangepast naar beneden. Een flinke verlaging van de tarieven naar niveaus van voor de Rode Zee acties, zou ongetwijfeld de export stimuleren. Het zou tot hogere ex works prijzen in Europa leiden terwijl kopers overzee geen hogere cif-prijs hoeven te betalen.  De berichten dat containertarieven Westbound de afgelopen weken behoorlijk gestegen zijn, zou er op kunnen duiden dat rederijen de tarieven waar het goederenaanbod wel is, in Azië dus, de tarieven kunnen verhogen en daarmee de tarieven Eastbound in Europa kunnen verlagen om in elk geval wat meer activiteit in de export van recyclingproducten naar Azië te krijgen. Daar lijkt het wel naar toe te gaan, alhoewel er ook nog rederijen zijn die vasthouden aan hoge(re) tarieven.

Fabrieksinkopers in Europa houden het kruit nog even droog en dat is wel verrassend met de maand met de nodige vakantiedagen in aantocht. Of zou de door de papier- en kartonindustrie gevreesde verwachting toch uitkomen en zou de snelheid in herstel in orders in nieuw papier er al
 



al uit zijn ?
Of is het een kwestie van uitkijken van hoe vraag en aanbod van oud papier er de komende dagen uit gaan zien ? Vooralsnog is de vraag naar alle soorten oud papier erg goed, waarbij een enkele fabriek ook wat extern op voorraad zet wat duidt op de verwachting dat prijzen nog verder omhoog gaan. Maar verwachting is nog geen werkelijkheid en die wordt ook niet door alle inkopers gedeeld. Nog enkele nachtjes slapen dus voordat we duidelijkheid krijgen
  
Lorristiek - René Leverink Tekst

Richtprijzen

Richtprijzen voor ondersoorten oud papier in Europa, gesorteerd, geperst in balen en afgehaald liggen nu tussen € 60 en € 90 per ton. De prijzen zijn afhankelijk van de kwaliteit, het volume, de geografische ligging en het geladen gewicht.

Bekijk hier de Prijsgrafiek >>

De prijsgrafiek geeft een indicatie van de prijs van bont papier, separaat ingezameld, in Nederland franco fabriek geleverd over de laatste 10 jaar. Scrollen over de top van de kolommen geeft de exacte indicatieprijs in Euro's per ton aan.